Mina tips för bra matvanor

Nya vanor ska till nu! Nu är det dags att må bra! Ja, det är så det brukar låta! För att må bra så måste hela livspusslet vara i balans. Det räcker inte att börja äta bra för att bli piggare, träningen och sömnen måste finnas där. Och stressen måste hanteras. Gör ett bokslut över förra året: Vad fungerade bra förra året? Mindre bra? Vad kan jag förbättra eller ändra på? Vad mår jag bra av? Hur vill jag att nästa bokslut ska se ut? Hur kan jag nå dit? Vad krävs av mig? Det krävs lite funderingar på vad man kan göra för att förbättra tillvaron för sig själv! Skriv gärna ner dina tankar!

En del av livspusslet är maten och här kommer mina tips på hur du kan tänka om du vill få bättre matvanor:
1) Skapa matlistor för 3 veckor lunch och middag + inköpslistor- då undviker du impulsköp=impulsätning
2) Skaffa en matklocka – detta för att få ordning på måltidsordningen
a. Frukost kl. 07-09
b. Lunch kl. 12-14
c. Middag kl. 17-18
d. Mellanmål och Kvällsmål – strategiskt utsatta med tanke på när sug kan sätta till
Kommer hunger/sug däremellan så vet du att det är SUG – du har inget behov av energi då utan det är bara hunger. Du vet att du ska äta snart så det är bara att stå emot! Kanske dricka ett glas vatten.
3) Sätt en Varningstriangel på livsmedel du triggas igång av och äter mängder av! Dessa produkter/livsmedel FÅR INTE FINNAS HEMMA! Tex socker- och fettinnehållande produkter.
4) Inför en 2-minuters regel – ett beslut blir så mycket bättre efter en stunds eftertanke! IMPULSKONTROLL Njutning hela livet eller i en minut av tex chipsen
5) Mättnad – vad är det? Nöjd ett bättre ord! Ta alltid 1 portion och lär Dig sen att vara nöjd med det. Din tallrik kan se ut så här: 1 näve potatis/ris/pasta/bulgur/matvete, ½ tallrik med grönsaker/rotfrukter sen resten kyckling/fisk/skaldjur/kött. Ju mer vi blir serverade desto mer äter vi!!!!

Behöver du gå upp i vikt:
1) Matlistor för 3 veckor lunch och middag + inköpslistor – planering viktig för dig också.
2) Välj energifulla mellanmål som nötter, russin, frön, drycker (ingen läsk)
3) Drycker mättar mindre och det kan vara ett bra sätt att få i sig extra energi om man har svårt med det. Milkshake, smoothie, drickyoghurt
4) Vid behov kan man behöva tillsätta lite extra fett i maten, men välj då gärna rapsolja, nötter, frön som har en bra fettkvalitet.
5) Måltidsordningen – hoppa inte över någon måltid
a. Frukost kl. 07-09
b. Lunch kl. 12-14
c. Middag kl. 17-18
d. Mellanmål 2-3 gånger per dag
Och du, glöm inte motionen! Att röra på sig ger så många positiva effekter; magen hålls i trim, du sover bättre, du får fart på förbränningen, du blir starkare och piggare och mycket mycket mer…
Lycka till!
Snöiga hälsningar
Sussi

Lämna ett svar